Søg
Close this search box.

De 5 mest populære potteplanter i Danmark

Læs artiklen

Når man tænker potteplanter er det første man finder ud af at der er et hav af forskellige planter man kan vælge imellem, nogle er virkelig nemme at passe og vokser gladelig næsten lige meget hvad, mens andre har så store krav til deres levemiljø at det næsten er helt umuligt at holde liv i dem, medmindre man bygger en bolig der kun er til dem.

Her vil vi kun kigge på de 5 potteplanter der er mest populære, samtidig med at de også er forholdsvis nemme at have med at gøre, så det er muligt at glæde sig langt mere over dem end man bekymrer sig for deres tilstand.

De 5 planter

Pilea peperomioides

Den første på listen er planten ingen kan komme udenom, nemlig den kære Pilea som også kaldes kinesisk pengeplante, elefantøre, venskabsplante og mange flere navne, den er trods alt en kær plante.

Det er en smuk plante der med sine store runde grønne blade er fantastisk dekorativ, og meget nem at passe, så længe den står under de rette forhold.

Pasningen af pilea

Pilea kan godt lide lys, men er ikke særlig glad for at være badet i sollys, ligesom den heller ikke kan lide at få for meget vand selvom den har brug for jævnlige vandinger må den absolut ikke soppe i vand, så hellere tørre ud en dags tid.

Pileaplanten vil helst gave god plads, så det er vigtigt at give den en potte der har en størrelse så der er plads til at vokse, potten må meget gerne have et hul i bunden så vandet kan løbe ud.

Ofte er det ikke nødvendigt at give din pilea gødning, men synes du alligevel den trænger lidt må den kun få gødning i sommerhalvåret.

Stiklinger

Pilea får ofte mange stiklinger, disse stiklinger er faktisk grunden til kælenavnet venskabsplanten, da mange har givet stiklingerne til familie og venner som gave gennem årene.

De stiklinger der vokser på selve stammen, kan tages fra når de er 3 til 5 cm lange, de skæres af helt inde ved moderplantens stamme og derefter plantes i deres egen krukke.

De stiklinger der vokser op af jorden i potten, kan du tage fra enten ved at skære dem af lige over jorden eller du kan rykke den op med roden, de plantes efterfølgende i deres egen potte.

Ved begge gælder det at de skal have godt med vand når de plantes.

Pilea der mistrives

Det er ret nemt at se når din pilea ikke er på toppen.

Bliver bladene gule kan det betyde to ting, den får for meget vand og er ved at drukne. Eller den får for meget sollys og har brug for at stå et sted solens stråler ikke kan nå, har du et vindue der vender mod nord, er det et helt perfekt sted.

Mister din pilea sine blade betyder det derimod at den mangler vand.

Får din pilea tørre brune pletter på bladene eller krøller bladene sammen, har din pilea det for varmt og vil gerne flyttes et sted hen hvor det er lidt køligere.

Peperomia Polybotrya

Peperomia planten kaldes også for Peperomia raindrop da den har store flotte dråbeformede blade, dens danske navn er musehaleaks, det danske navn har den fået pga. plantens blomster der mest af alt ligner musehaler.                                                                                                                                           Peperomia minder lidt om pilea planten, og man kunne nemt tro at Peperomia er en storebror til pilea men de er slet ikke fra samme familie Peperomia stammer fra Sydamerika mens pilea stammer fra Kina.

Den er noget mere sart end pileaen og kræver en lidt mere grundig pasning.

Pasning af Peperomia

Peperomia raindrop kan absolut ikke lide for meget vand, faktisk kan stilken på planten risikere at rådne hvis den får for meget vand.

Når du vander så husk derfor at her gælder reglen less is more, og vand først planten når jorden er godt tør, det vil sige de øverste 4 cm af jorden er tør.

Til gengæld kan den godt lide at få bladene bestøvet med vand i en blomsterforstøver så evt. støv bliver fjernet.

Peperomia kan heller ikke lide solen, den vil hellere stå i halvskygge frem for at opleve solens stråler.

Oplever du at plantens blade får flere forskellige farver betyder det at den har behov for mere lys end den har fået.

Du kan hvis du ønsker det give lidt gødning i sommermånederne, det burde være nok at give ved hver tredje vanding det vil sige ca. hver fjerde uge da Peperomia er en langsomt voksende plante.

Stiklinger

Peperomia får ikke stiklinger som pilea, men du kan stadig formere planten ved at tage et af bladene af inde ved stilken og sætte den i en potte med jord, hold jorden fugtig.

Du får størst succes hvis du enten sætter den lille Peperomia i et minidrivhus eller tager en gennemsigtig pose med lufthuller over planten.

Philodendron Congo

Philodendron Congo kan du få i to udgaver, der er en med flotte grønne blade og så er der en der har nogle smukke røde blade.

Denne plante er med i Arum familien det vil sige at den blandt andet er i familie med fredsliljen og Monstera, den stammer fra Central- og Sydamerika, derfor trives de godt i et varmt og fugtigt klima.

Det bliver ikke den højeste plante, men den vil til gengæld gerne sprede sig til siderne, så den bliver ret fyldig hvis den passes godt.

Pasning af Philodendron Congo

Philodendron Congo har ikke det største behov for vand, så det er fint at lade den tørre lidt ud mellem hver vanding og endelig ikke overvande, til gengæld vil den elske at få et lækkert brusebad med jævne mellemrum og den går heller aldrig af vejen for en vandforstøver.

Du kan med fordel vande en gang hver 1½ – 2 uge, i sommerhalvåret vil den være glad for at få gødning når du vander.

Philodendron Congo vil gerne stå et lyst sted, men ikke i direkte sol.

Efeu

Hængeplanter som efeuen vinder også mere og mere frem i boligerne, da de er nemme at passe og der er mange muligheder for at indrette sig med efeuen.

Den kan hænge ned fra loftet i ampler, kravle hen ad og ned fra vindueskarmen eller klatre op ad væggene, eller hænge ned fra hylder og meget mere det er næsten kun fantasien der begrænser din efeus udfoldelsesmuligheder.

Efeu eller vedbend som den også kaldes, kan fås i forskellige arter nogle med helt grønne blade og andre med hvide mønstre i bladene, de vokser godt hvis den passes som den skal.

Pasning af Efeu

Den vil meget gerne hænge eller stå et sted hvor den får lys, men ikke direkte sol, derimod vil den gerne have en god luftfugtighed.

Det kan være nødvendigt at klippe den til, så den ikke overtager alt for meget plads … medmindre du ønsker en hel væg med voksende og klatrende efeu.

Den vil gerne have vand hver 2 uge, hvis den trænger til vand inden kan du se det ved at planten begynder at miste sin kulør.

Til gengæld for den gode pasning og placering vil den sørge for at rense luften i dit hjem.

Pelargonier

Det hele skal jo ikke kun være grønne planter, der er nemlig intet som lidt farver i tilværelsen og her er pelargonierne helt fantastiske, og de fås i så mange udgaver at der helt sikkert må findes pelargonier for enhver smag, min favorit er f.eks. den lyserøde Dronning Ingrid.

De vilde pelargonier vokser frit i Sydafrika.

Pasning af pelargonier

Pelargonier elsker lys sol og varme, så du kan med fordel placere dem det mest solfyldte sted i din vindueskarm, de kan selvfølgelig også tåle at vokse i haven, men det må blive til et andet kapitel.

Pelargonier er også glade for vand og kan ikke lide at tørre ud, de kan godt overleve en udtørring men de vil gerne vandes hver gang det øverste lag jord er tørt.

Det er dog vigtigt at der er mulighed for at vandet kan løbe væk fra rødderne så de ikke risikerer at rådne nede i krukken.

Når en pelargonie har blomster der er visne, skal du fjerne de visnede blomster på den måde har pelargonien hele tiden mulighed for at få nye blomster, og den blomstrende sæson kan derfor vare længe.

Pelargonien har også brug for gødning til sin lange vækst og blomstringssæson, du kan med fordel bruge langtidsvirkende gødning, da den ikke har godt af alt for meget gødning.

Pelargonierne har godt af at blive plantet om i en ny potte hvert forår, husk at potten skal være ren og med mulighed for at vandet kan løbe fra rødderne, du kan evt. lægge lidt småsten eller Leca kugler i bunden af krukken.

Har din pelargonie fået ranglede lange grene fra sidste år, kan du beskære den så den igen får en passende størrelse, det er bedst at finde en guide for din pelargonie version.

Share the Post:

Related Posts